Store finder
İHRACATA NASIL BAŞLANIR?

İhracat; bir mal veya hizmetin, bir başka ülkeye satışı ile gerçekleşmektedir. Dolayısıyla ihracat yapabilmek ve bu ihracatı sürdürebilmek için uluslararası satış ve pazarlamaya yönelik çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Son zamanlarda lojistik süreçlerinin tek bir tıkla yönetilebilir hale gelmesi, pazar yerlerinin sayısının artışı, maliyetlerin düşmesi ve prosedürlerin kolaylaşması ile birlikte ihracata başlamak daha çekici hale geldi. 

Potansiyel müşteriler bulabilmek için sektöre göre pazar yeri araştırmalarının çok ince yapılması gerekmektedir.

 

Peki, kimler ihracat yapabilir?

İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
 

Ancak eğer ki büyük çapta bir ihracat yapmak istiyorsanız, şirket kurmanız daha avantajlı olacaktır. Çünkü şirketiniz sayesinde KDV iadesi alabilir ve devletin sunduğu çeşitli desteklerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca şirket sahibi olmanız karşı tarafa güvenilir imajı verecektir ve bu da devamlılık konusunda büyük önem taşımaktadır.

 

Makro boyuttaki ihracatlar için ihracatçı birliklerine üye olmalısınız. Hangi birliğe kaydolacağınızı sektörünüze göre belirlemelisiniz. Örneğin Karadeniz’den fındık ihraç edeceksiniz Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ne kaydolmanız gerekmektedir. Fakat burda asıl önemli olan bölgenizin değil sektörünüzün uyuyor olmasıdır.
 

Gümrük işlemlerinin sizin yerinize yapılabilmesi için, gümrükçü ve gümrük müşaviri olmak üzere 2 kanal seçeneği bulunmaktadır. Şirketinizin iç yapısına göre uygun olan kanalı seçmelisiniz.
 

Gümrük müşaviri ve gümrükçü, sizin yetkilendirmenizle gümrükte sizin adınıza beyanname açıp işlem yapabilir.
 

İhracatçının hazırlaması gereken evraklar nelerdir ?

İhracatçı firma, ülkesindeki gümrük işlemlerinin yapılabilmesi ve ardından alıcının ülkesinde işlemlerin tamamlanabilmesi için e-fatura, İngilizce fatura ve paket listesi hazırlar. Diğer yandan, gümrük müşavirinin menşe, ATR, EUR1, gibi evrakları hazırlayabilmesi ve beyanname açabilmesi için gerekli bilgileri paylaşır.  


Taşıma tiplerine göre hazırlanması gereken belgeler değişmektedir. Deniz yoluyla veya hava yoluyla taşınacak yükler için konşimento, kara yoluyla taşınacak yükler için CMR hazırlanır. Bu evrakları nakliye firmaları hazırlar. İhracatçı firma; bu belgelerin içeriğinde yer alan ürün adı, GTIP numarası, adet, ağırlık, kap sayısı, sevkiyat adresi, alıcının iletişim detayları gibi bilgileri nakliyeci ile paylaşmalı ve kontrol edip onaylamalıdır.


İşlemler ve ödemeler yapıldıktan ve tüm operasyonlar bittikten sonra beyanname kapanışı yapılmalıdır.


Karşı tarafa ürünler teslim edilip, ihracat bedeli tahsil edilmişse ve ihrac edilen ürünlerle ilgili şikayet kalmamışsa ihracat operasyonu kapanmış demektir.


Bu aşamadan sonra devletin destek olarak verdiği KDV iadesi, gümrük evrakları vergi dairesine sunulup talep edilebilmektedir.


İhracat işlemleri bu şekilde son bulmaktadır. Özetle ihracat, iyi bir pazar yeri bulunduktan sonra gerekli belgelerin hazırlanması, gümrükçü veya gümrük müşaviri kanalı ile organize edilerek sorunsuz şekilde yapılabilmektedir.


Girişimimiz dolayısıyla, çok fazla İhracat ve İthalat firması ile çalışıyor, lojistik sektöründen kişi ve kurumları bir araya getirerek yapılarına en uygun gönderim tekliflerini alıp operasyonlarını organize etmelerine destek sağlıyoruz. Sektörü dijitalleştiriyor, hızlı ve pratik hale getiriyoruz.


Siz de Navlungo ile ilk ihracatınızı gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. “Hemen Teklif Al” butonunu kullanarak anında fiyat analizi gerçekleştirebilir, kolayca kargo sürecinizi yönetebilirsiniz.


Bu bilgiler dışında da süreçlerle ilgili herhangi bir sorunuz olursa biz her zaman yanınızdayız ve birlikte sektörü geliştirip büyütmeye hazırız.